Viittakivi Oy:n Savonlinnan vastaanottokeskuksen toiminta on päättynyt ja viimeiset asukkaat ovat muuttaneet toisaalle. Varpalan yksikkö lakkautettiin jo maaliskuussa, ja Lehtiniemi lopetti toimintansa aivan kesän kynnyksellä. Viittakiven aika vastaanottokeskusten hallinnoimisessa on nyt ohi, mutta työ jatkuu entistä laajemmin asiantuntijapalvelujen ja uusien suomalaisten osaamisen ja työmahdollisuuksien kehittämisen saralla.

Savonlinnan vastaanottokeskuksen johtaja Janne Sairanen toteaa, että toiminnan päättyminen on iso menetys Savonlinnan kaupungille.

– Vastaanottokeskustoiminta on työllistänyt täällä yhteensä 50 ihmistä, mukaan lukien paikallisia yrityksiä, ja nyt ne paikat häviävät. Samoin Itä-Suomen yliopiston opettajankoulutuksen siirtäminen Joensuuhun vie työpaikkoja.

Molemmat tahot ovat toimineet Savonlinnassa tiiviisti yhteistyössä. Helmikuussa 2016 käynnistynyt tutkimus- ja koulutusyhteistyö tarjosi korkeakouluopiskelijoille mahdollisuuden suorittaa esimerkiksi opetusharjoitteluitaan Lehtiniemessä. Akateemisen tutkimuksen yhdistäminen vastaanottokeskustoimintaan on ollut valtakunnallisesti tarkasteltuna ainutlaatuista, ja sen tavoitteena oli kehittää uusia toimintamalleja. Tämä työ jäi Sairasen mukaan nyt kesken.

– Viittakivessä on haluttu tarjota Suomen parasta vastaanottokeskuspalvelua, ja Savonlinnassa asukastyytyväisyys onkin ollut poikkeuksellisen korkea. Ajatus ja toive oli, että toimintaa olisi voitu jatkaa.

Sairanen korostaa Lehtiniemessä vallinnutta yhteisöllisyyttä. Kylämalli, jossa jokainen asukas vastasi omasta kodistaan ja yleisestä ilmapiiristä, ylläpitivät rauhallista eloa. Maata viljeltiin ja yhdessä opiskeltiin, vaikka yhteistä kieltä ei aina ollut. Lehtiniemi muistutti hyvin paljon Viittakiven opistoa Hauholla, Sairanen toteaa.

Vastaanottokeskuksen alasajo on valtava käytännön ja henkisen työn ponnistus, joka koskettaa niin asukkaita kuin työntekijöitäkin. Lehtiniemen asukkaat hajaantuivat neljälle uudelle paikkakunnalle; Lieksaan, Imatralle, Mikkeliin ja Kauhavalle. Lehtiniemen kiinteistöä odottaa loppusiivous, kiinteistön tarkastus ja luovutus, ja työntekijöiden oma tulevaisuus on avoin. Kysyttäessä Janne Sairaselta, antoiko Lehtiniemi enemmän vai ottiko, hän vastaa:

– Ehdottomasti antoi enemmän kuin otti. Antoi lukemattomasti kokemuksia ja ymmärrystä ihmisyydestä, sekä ihmisistä. Haluan kiittää koko Setlementtiliiton henkilöstöä Pentti Lemmetyisestä lähtien, sekä Viittakiveä, hyvästä yhteistyöstä, tuesta ja kannustavasta ilmapiiristä.

Lehtiniemen yksikkö on toiminut aikuisten ja perheiden vastaanottokeskuksena, ja siellä oli 210 asukaspaikkaa.

Savonlinnan opettajankoulutuksen opiskelijat kuvasivat keväällä 2016 dokumentin Lehtiniemen vastaanottokeskuksen arjesta. Täällä Lehtiniemen alla -dokumentti on katsottavissa YouTubessa. Dokumentin Facebook-sivu.